Mitä voit oppia syksyiseltä luonnolta?
Syksy on erityinen aika vuodesta ja voi opettaa monia syvällisiä asioita elämästä ja itsestämme.
Syksy,
kesän muistot,
tuoksut, väriloisto,
poissa nyt,
lehdet leijailevat hiljalleen alas,
hymyilen, menkää vain,
surumielinen, hämärtyvä ilta,
viipyilen aamun usvassa, hetken vielä,
näen auringon kajon,
uusi vuodenaika, uusi alku,
kiitos, kiitos, kiitos.
— Mielimaisema
Mitä syksy tuo sinulle mieleen?
Näetkö kauneutta sateisissa päivissä tai pimenevissä syystaivaissa? Vai nostaako surumielinen hämäryys esiin alakuloisia tunteita? Tunnetko syksyssä mahdollisuuden siirtymään, muutokseen ja uuteen alkuun? Pysähdytään hetkeksi pohtimaan, mitä voit oppia syksyiseltä luonnolta ja kuinka voit arvostaa elämän kiertokulkua tähän vuoden aikaan.
Vaali muutosta
Syksy näyttää meille, että kaikki elämässä on jatkuvaa muutosta ja eteenpäin menemistä. Luonto toivottaa muutoksen ja uuden vaiheen tervetulleeksi päivien kylmentyessä, iltojen hämärtyessä ja vihreyden vaihtuessa syksyn värikirjoon.
Puiden pudottaessa lehtensä ja värikirjon haalistuessa voi tuntua, että kaikki kuolee ja muutos painaa mielenkin maahan lehtien lailla. Ilman syksyä ei kuitenkaan olisi talvea, kevättä eikä kesää. Luonto vaalii muutostaan syntyäkseen aina uudestaan ja uudestaan.
Voit ottaa oppia luonnosta. Muutos ei aina tunnu hyvältä eikä toteudu sulavasti tai helposti. Siirtymävaiheissa on usein mukana pelkoa, kipuilua tai kriisejä. Jos opimme hyväksymään uuden vaiheen elämässämme ymmärrämme, että muutokseen liittyy aina myös hyvää ja mahdollisuus eteenpäin menemiseen.
Negatiiviselta tuntuva muutos voi ravistella arvojamme ja näkemyksiämme, mutta mahdollistaa oppimisen, kasvun ja itseymmärryksen lisääntymisen.
Opettele päästämään irti
Syksy havainnollistaa, että on tärkeää päästää irti asioista ja tuntemuksista, joita sinun ei tarvitse enää kantaa mukanasi. Puut pudottavat lehtensä ja kukkaloisto menettää värihehkunsa, mikä on sekä surullista ja kaunista että välttämätöntä ja väistämätöntä. Luonto käy läpi saman siirtymävaiheen joka vuosi. Luonto kiittää ja hyvästelee kesäisen version itsestään toivottaakseen tervetulleeksi uuden syksyisen version.
Sinäkin voit päästää irti ja antaa menneiden asioiden mennä ja kiittää niitä. Voit ottaa opetukset mukaasi ja mahdollistat uuden kasvun. Jos emme muista säännöllisesti päästää irti jäämme jumiin menneisyyteen ja saatamme löytää itsemme umpikujasta sekä itsessämme että elämässämme.
Olet osa luonnon kiertokulkua
Luonnon kiertokulku ja siirtymävaiheet vaikuttavat henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiimme. Olemme osa suurempaa kokonaisuutta. Keväällä moni tuntee olevansa elossa, energinen ja optimistinen. Voimme inspiroitua kasvusta ja uusista mahdollisuuksista. Syksyllä energiatasot ja mieliala saattavat laskea. Kaipaamme lepoa ja rauhaa.
Jokaisella on yksilöllinen tapansa tuntea syvää yhteyttä luonnon kanssa ja tulla tietoiseksi ikuisesta elämän kiertokulusta. Toisilla yhteys vahvistuu syksyisin, toisilla muina vuoden aikoina. Ymmärrämme joko tietoisesti tai koemme tiedostamattomasti olevamme osa suurempaa kokonaisuutta. Luonto on yhteinen kotimme, josta on viisasta pitää hyvää huolta ja samalla pidämme huolta myös itsestämme. Sen mitä teet luonnolle teet myös itsellesi ja miten kohtelet luontoa, kuvastaa sitä, miten kohtelet itseäsi. Jos et arvosta luontoa niin arvostatko myöskään itseäsi?
Olemme kaikki osa suurenmoista ja voimallista luontoa ja vaalimalla luontoyhteyttämme voimme vahvistaa arvoja, jotka palvelevat elämää ja itseämme eivätkä vahingoita ympäristöä tai itseämme. Viettämällä aikaa luonnossa ja luontoyhteyden avulla voi kehittää tunneyhteyttä ja omaa henkilökohtaista luontokokemusta. Voi syntyä suhde luontoon, jota haluaa suojella, niin sisäistä luontoa kuin myös luontoa kaikkialla ympärillämme.
Juhlista luonnon antimia
Entisaikaan luonnon ja vuoden kiertokulkua sekä erilaisia siirtymiä juhlittiin kauniilla tavoilla. Olemme joka hetki osa luontoa, hengitämme, juomme vettä ja käytämme maan antimia. Sama luonto on ja elää kaikessa elollisessa. Sama elämä virtaa ihmisissä, kasveissa, puissa, kivissä, maassa ja vedessä sekä eläimissä. Tämä ymmärrys on meillä kaikilla sisällämme.
Muinaiset kansat, jotka elivät yhteydessä ympäröivään luontoon, kiittivät ja kunnioittivat kaikkia luonnon antimia. Mekin voimme toimia viisaasti ja elvyttää ympäristöämme sekä itseämme. Yksinkertaisimmillaan annamme luonnolle kiitoksemme, rakkautemme ja kunnioituksemme. Arvostamalla kaunista ja suurenmoista luontoa, voit tuntea kiitollisuutta, mikä on erittäin voimakas työkalu. Kiitollisuus vahvistaa ja voimistaa luonnon vaikutukset hyvinvoinnille moninkertaisesti. Eli mitä tahansa pyydät ja otat luonnosta, niin tee se kiitollisuudella.
Suurimpia juhlia pidettiin sadonkorjuun kunniaksi, jolloin keräännyttiin yhteen kunnioittamaan ja kiittämään vuoden aikaansaannoksista sekä kasvusta. Samalla tavalla voit kunnioittaa ja arvostaa omia saavutuksia sekä kiittää matkastasi vuoden kiertokulun aikana. Syksy ja sadonkorjuu voi inspiroida tarkastelemaan elämäämme kaikista kulmista ja kysymään itseltään, mitä minulle kuuluu juuri nyt? Millaisia siemeniä haluan kylvää tulevalle vuodelle?
Annetaan kiitos luonnolle ja itsellemme sekä elämän kiertokululle. Lähdetään syksyisiin maisemiin, hidastetaan tahtia ja ravitaan itseämme luonnollisilla läsnäolon hetkillä.
© Mielimaisema 2021 I Tietosuojaseloste I www.mielimaisema.fi